Brexit

Van Mieghem Logistics kan u helpen om u voor te bereiden op Brexit!

 

Uiterlijk op 31 oktober verlaat het Verenigd Koninkrijk logischerwijs de Europese Douane-unie, bekend als de BREXIT zonder overeenkomst of NO DEAL. Als gevolg van deze BREXIT zal de handel met het Verenigd Koninkrijk (VK) ook onderworpen zijn aan de bepalingen van het douanewetboek van de Unie (DWU) en de douaneformaliteiten. Dit betekent dat het zakendoen met het Verenigd Koninkrijk dezelfde beperkingen zal opleggen als met China of enig ander land zonder overeenkomst buiten Europa. Voor een Belgisch bedrijf betekent dit ook dat de CMR en de vrachtbrief niet voldoende zijn om uw goederen naar het Verenigd Koninkrijk te verschepen. U moet ook een factuur en een paklijst hebben, de douane nomenclatuur codes aangeven en natuurlijk ook de douaneformaliteiten met betrekking tot de export moeten worden vastgesteld voordat uw goederen aan de nieuwe grens aankomen. Daarnaast kan het, afhankelijk van uw type goederen, nodig zijn om certificaten te verstrekken of uw producten te laten analyseren voor de export.

De handel na de BREXIT zal dus nooit meer hetzelfde zijn als nu.

Als u een commerciële relatie heeft met het Verenigd Koninkrijk, is er nog tijd om uw op orde te krijgen en u voor te bereiden op de BREXIT.

Het eerste wat u moet doen is uw EORI-nummer aanvragen bij de Belgische douane door het invullen van het formulier in de onderstaande link, het is gratis en snel:

https://financien.belgium.be/nl/douane_accijnzen/ondernemingen/financiën-eori/eori

Als u regelmatig naar het Verenigd Koninkrijk vertrekt, is het ook nuttig om bij de Belgische douane een "Erkende plaats"-vergunning aan te vragen, zodat u de formaliteiten rechtstreeks bij uw vestigingen kunt afhandelen.

In ieder geval staan wij tot uw beschikking om u de nodige ondersteuning te bieden.

Aarzel niet om contact op te nemen met onze afdeling CUSTOMS & EXCISES op +32 2 391 95 70 of via e-mail customs@vanmieghem.com