Klanten zien brood in extra lange truck

Van Mieghem Logistics is de eerste Waalse vervoerder die een ecocombi zal inzetten. Het bedrijf uit Saintes opteerde hierbij voor een Mercedes-Benz Actros 1948 trekker met twee opleggers van Van Hool. De eerste proefritten zijn intussen achter de rug en Van Mieghem hoopt zijn voertuig binnen een tweetal weken ook effectief in te kunnen zetten.

De nieuwe Actros 1948 is de eerste van een reeks van 20 nieuwe Actros trucks, die de vloot van Van Mieghem op zowat 295 trucks brengt. “De Actros 1948, die ingezet zal worden in combinatie met onze nieuwe ecocombi-opleggers is een beetje anders dan de 19 anderen die vanaf september geleverd zullen worden”, opent Laurent Van Mieghem. Hij doelt hiermee op het feit dat de LZV-trekker een zwaardere motor meekreeg omdat hij nu eenmaal een COC van 60 ton heeft. “Daarom dat 480 pk meer op zijn plaats zijn dan de 420 pk die de andere trekkers in huis hebben. En daarnaast is hij ook voorzien van luchtvering vooraan, omdat dit nu eenmaal verplicht is voor ecocombivoertuigen”, aldus nog Laurent Van Mieghem. 

 

FleetBoard en Uptime ontdekken

Uiteraard beschikt de nieuwe trekker net als alle andere nieuw bestelde voertuigen over het Safety pack van Mercedes-Benz. Concreet betekent dit dat ze allemaal uitgerust zijn met onder meer Active Brake Assist 4, chauffeursairbag, Lane Keeping Assist en Attention Assist. “Wij mikken op maximale veiligheid voor onze chauffeurs en de andere weggebruikers. Bovendien zijn wij als vervoerder altijd op zoek naar verbeteringen die onze TCO op één of andere manier positief kunnen beïnvloeden. Vandaar trouwens dat wij voor deze twintig nieuwe trucks ook een FleetBoard testperiode van twee jaar en een Uptime test gedurende 1 jaar hebben onderschreven”, verduidelijkt Laurent Van Mieghem. Met de testperiode voor FleetBoard wil Van Mieghem nagaan in hoeverre de opvolging van het materieel en het onderhoud ervan een meerwaarde kunnen zijn: “Wij werken voor het onderhoud, dat we overigens in eigen huis doen, met vaste kilometeraantallen, ongeacht de inzet van de trucks. Dankzij de gegevens van FleetBoard hopen wij dit te kunnen dynamiseren, zodat onze trucks onderhoud op maat krijgen.” Uptime wordt ook voor Van Mieghem een stap in het onbekende. Ook al omdat er voorlopig nog niet zoveel referentiepunten zijn. “Een testperiode van 1 jaar is dan ook de beste manier om die referentiepunten zelf te verzamelen”, vervolgt Laurent Van Mieghem.

 

53 palletten in één keer

De Mercedes-Benz Actros met twee Van Hool opleggers kan in totaal 53 opleggers vervoeren. Een ingenieus systeem zorgt ervoor dat de trekker met de eerste oplegger, die in normale rijstand 11,625 m lang is, ingeschoven kan worden tot een combinatie van 8,351 m. Dit gebeurt eenvoudig door de opbouw van de oplegger bij het achteruitrijden van de trekker – en nadat de tweede koppelschotel waarop de achterste oplegger rust, in het chassis verzonken wordt - naar achteren te schuiven zodat het middelste assenstel niet langer achter de eerste opleggeropbouw, maar eronder staat. Hierdoor kan de eerste oplegger ook aan een laadkade gelost worden.

 

Klanten reageren enthousiast

De komst van een eerste LZV in Wallonië - die ingezet zal worden op een traject tussen Saintes en Athus enerzijds en tussen Virton en Saintes anderzijds - laat de Waalse industrie duidelijk niet onverschillig. Laurent Van Mieghem ontving zelfs nog voor de eerste gereden kilometer al berichten van geïnteresseerde bedrijven. “Zowel bestaande als nieuwe klanten, die zelf ook wel een opportuniteit zien in langere combinaties die de transportkosten van een onderneming aanzienlijk kunnen doen dalen. Bovendien biedt het Waalse proefproject voldoende mogelijkheden om naast het eerste aangevraagde traject ook nog andere trajecten in het project op te nemen”, benadrukt Laurent Van Mieghem. Op voorwaarde uiteraard dat de laatste hindernissen uit de weg geruimd worden. Dat de eerste testrit, onder begeleiding van twee voertuigen van het Waals Gewest, een echte meevaller was, sterkt het vertrouwen van Van Mieghem: “Enkel dat je achteraan niet voldoende kan zien, dat het om een langer voertuig gaat, baarde de verantwoordelijken wat zorgen. En daarnaast moeten ook de passages door een zone 30 en een dorpskom met nogal wat oversteekplaatsen voor zwakke weggebruikers nog goedgekeurd worden. En dat zijn net de zones waar de wetgever liever geen combinatie van een trekker met oplegger van 11,625 m en een oplegger van nog eens 13,5 meter ziet passeren”, overloopt Van Mieghem tot slot de laatste horden die genomen moeten worden. “Het zijn ook hindernissen die onvermijdelijk zijn, omdat wij geen gebruik mogen maken van de verbinding langs de nabijgelegen E429 Halle-Doornik. Die ligt immers in Vlaanderen en ons proefproject mag enkel over Waalse wegen verlopen”, besluit Laurent Van Mieghem.

Astre Palet System GDP - Pharma IFS BIO AEO Controlled temperature