Brexit (update 20/10/2020)

Van Mieghem Logistics, uw ideale partner voor uw douaneformaliteiten

Zoals u weet, heeft het Verenigd Koninkrijk (VK) op 20 januari 2020 besloten de Europese Unie te verlaten en zal de overgangsperiode op 31 december 2020 aflopen. Gezien de laatste onderhandelingsronde tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk op 14 en 15 oktober lijkt NO DEAL de meest waarschijnlijke optie. Dit besluit en de gevolgen ervan zullen een aanzienlijke invloed hebben op het vrachtvervoer tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Wat zijn de gevolgen voor u? Het hangt echt af van de aard van de goederen, als je bijvoorbeeld voedsel of landbouwgoederen met het VK verhandelt, zal de impact op je veel groter zijn. Hieronder geven we u enkele ideeën die u in staat stellen om te anticiperen op deze onzekerheden die vandaag de dag nog steeds bestaan.

Met een NO DEAL zal het VK de douane-unie verlaten en een derde land worden, wat betekent dat douanedocumenten verplicht worden. Uw douaneagentschap VAN MIEGHEM LOGISTICS NV beschikt over alle vergunningen om in de toekomst de douaneformaliteiten tussen de EU en het VK (en vice versa) uit te voeren. Maar om dit te bereiken is het noodzakelijk dat u eerder de volgende stappen heeft genomen:

  • Vraag uw EORI-nummer aan bij de Belgische douane (EORI.be@minfin.fed.be).
  • Aanteken onze "CUSTOMS AND EXCISE REPRESENTATION AGREEMENT" (beschikbaar op aanvraag).

 

Vanaf 1 januari 2021 dient u ons ook de volgende documenten te bezorgen bij het exporteren van goederen naar het VK:

  • Handelsfactuur met verplichte vermelding van: de waarde, de oorsprong van elk artikel, de naam van de exporterende onderneming en de naam van de importerende onderneming.
  • Verpakkingslijst met vermelding van het aantal verpakkingseenheden, het nettogewicht en absoluut het brutogewicht.
  • De douanecodes van uw goederen (bij voorkeur op de factuur), dit zijn de nomenclatuurcodes van het Internationaal Geharmoniseerd Systeem (HS-CODE). Wij kunnen u ook helpen bij het bepalen van deze codes op uw verzoek.
  • De Incoterm die u zult gebruiken voor uw zending.
  • Informatie over het douanekantoor van bestemming. Als de ontvanger in het Verenigd Koninkrijk hier niet van op de hoogte is, kunnen wij de inklaring namens u regelen.

 

Het is ook zeer belangrijk om op te merken dat uw Britse ontvanger ook moet worden geregistreerd als een invoerder via het Britse EORI-systeem, anders is het niet mogelijk om de Britse importformaliteiten op te maken.

 

In het geval van invoer uit het VK naar de EU is het aan de uitvoerder in het VK om alle benodigde documenten te verstrekken zoals hierboven aangegeven (factuur, paklijst, douanecodes) en het is de Incoterm die uw verantwoordelijkheid in de toeleveringsketen zal bepalen. Wij kunnen u helpen bij de douaneformaliteiten bij vertrek en aankomst van goederen in de EU. U moet er ook rekening mee houden dat veel producten die in de EU worden ingevoerd, aan invoerbelasting zijn onderworpen en dat het uitstel van de invoerbelasting niet systematisch is. Het wordt toegekend na een administratief verzoek aan de FOD Financiën via het formulier ET14000 (et14000@minfin.fed.be)

 

Laten we ons samen voorbereiden op deze grote verandering in de toekomstige handelsbetrekkingen tussen de EU en het VK. Ons team staat tot uw beschikking om al uw vragen te beantwoorden op +32 2 391 95 70 of per e-mail via customs@vanmieghem.com.